Prezentare

 

andreea_chiva

Andreea Chiva

Biochimist principal
Doctor in Medicina

Detalii

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice. Absenta unui diagnostic precoce si a unui tratament corect instituit poate conduce la complicatii severe si scaderea duratei de viata cu 10-15 ani..

Statisticile îngrijoratoare care anticipeaza, la nivel mondial, o dublare a numarului de cazuri pâna în anul 2030, precum si riscul crescut de complicatii justifica efortul bugetar important al majoritatii tarilor lumii, inclusiv al României, pentru elaborarea de programe nationale de cercetare si monitorizare a diabetului din care investigatia de laborator sa fie parte integranta. Acest lucru este indispensabil legat de identificarea de noi teste de diagnostic si monitorizare de mare specificitate si sensibilitate.

In spectrul investigatiilor actuale, hemoglobina glicata Hb A1c ocupa un rol central. Folosita initial exclusiv ca test de monitorizare, Hb A1c a fost recunoscuta începand cu anul 2011 si ca test de diagnostic datorita numeroaselor sale avantaje: valoare retrospectiva asupra status-ului glicemic pe o perioada relativ lunga (120 zile) corespunzatoare duratei medii de viata a hematiilor, lipsa preparativelor preanalitice (conditia a jeun obligatorie pentru glicemie este doar facultativa pentru Hb A1c) si dependenta exclusiva a nivelului Hb A1c de valoarea glucozei intraeritrocitare.

Destinat deopotriva medicilor clinicieni si personalului care îsi desfasoara activitatea în laboratoarele clinice, precum si studentilor Facultatilor de Medicina si Farmacie, site-ul de fata îsi propune abordarea celor mai actuale probleme privind Hb A1c cu un accent particular pe biochimia, metodele de determinare si standardizarea acestora, interferentele analitice si biologice, valoarea sa clinica. Expunerea lor va contura principiile de alegere a celei mai potrivite tehnici de determinare si va oferi un suport stiintific solid pentru interpretarea valorii diagnostice si prognostice a acestui parametru în cele mai complexe situatii clinice.

O sectiune aparte este destinata determinarii Hb A1c prin electroforeza capilara SEBIA Franta, singura metoda certificata NGSP capabila sa înlature în totalitate principalele interferente specifice cuantificarii Hb A1c, acum disponibila si în România prin prima linie completa de analizoare automate (Minicap Flex Piercing, Capillarys 2 Flex Piercing, Capillarys 3 Tera) certificate NGSP .