Performantele sistemului Capillarys 2 Flex Piercing® SEBIA in determinarea hemoglobinei glicate Hb A1c in prezenta variantelor de hemoglobina comune si rare

Recunosterea recenta a Hb A1c ca test de diagnostic a impus stabilirea valorilor de cut-off pentru diferitele tipuri de diabet, precum si a tintelor terapeutice. Acest lucru a atras dupa sine standardizarea metodelor de determinare si studiul posibilelor interferente in rezultat.

Una dintre cele mai importante surse de inteferenta in determinarea HbA1c o constituie variantele de hemoglobina. Frecventa mare a substitutiilor de aminoacizi in vecinatatea capatului N-terminal a lantului β observata atat la variantele comune, cat si la cele rare ale hemoglobinei, determina interferenta acestora prin coeluare sau comigrare. Datorita acestei asemanari structurale, multe variante de hemoglobina vor expune epitopi similari cu cei ai HbA1c, interferand astfel in determinarile imunoenzimatice.

Cunoasterea acestor interferente este extrem de importanta, in special, in cazul utilizarii metodelor cromatografice, HPLC sau imunoenzimatice care nu pot identifica concomitent si prezenta unei variante de hemoglobina, asa cum este posibil in cazul electroforezei capilare SEBIA. Mai mult, in cazul acestor metode, calculul rezultatului se face be baza unei formule matematice care include Hb total, ceea ce induce o sursa de interferenta suplimentara.

Identificarea prezentei unei varinte de hemoglobina in paralel cu determinarea Hb A1c este extrem de importanta pentru acuratetea rezultatului, cu atat mai mult cu cat formele heterozigote sunt, de cele mai multe ori, asimptomatice si nu determina modificari semnificative pe hemograma. Sistemul Capillarys 2 Flex Piercing® SEBIA, primul sistem automat destinat determinarii HbA1c prin electroforeza capilara este singurul capabil sa identifice prezenta variantelor comune si rare de hemoglobina in paralel cu determinarea Hb A1c.

Inca de la lansarea pe piata a sistemului Capillarys Flex Piercing ®SEBIA, numeroase studii multicentrice au demonstrat performantele net superioare in raport cu metodele HPLC si imunoenzimatice utilizate anterior. CV-ul de 1.33 % (fata de 2.66- 3.92% raportat pentru tehnicile imunoenzimatice si HPLC), precum si linearitatea excelenta ce se intinde pe un domeniu cuprins intre 3.9% (19 mmol/mol) si 16.9% (161 mmmol/mol) raportate de numeroase studii demonstreaza robustetea metodei si pledeaza petru introducerea ei in uzul curent.

Acuratetea determinarii HbA1c in sistemul Capillarys 2 Flex Piercing® SEBIA a fost, de asemenea, demonstrata prin lipsa de interferenta a principalelor variante comune de hemoglobina (Hb S, Hb C, Hb E, Hb D), cat si a peste 49 de variante rare. Astfel, studiul comparativ publicat in anul 2015 in J Diabetes Sci Technol folosind mai multe instrumente de determinare a Hb A1c (Tosoh G7, G8, Bio-Rad D10, Variant II Turbo, Diazyme Enzymatic, Capillarys 2 Flex Piercing® SEBIA) a subliniat faptul ca, dintre toate sistemele participante la studiu, sistemul Capillarys 2 Flex Piercing SEBIA a prezentat cea mai mica rata de rezultate eronate. Dintre cele 49 de variante rare de Hb studiate, Hb J Baltimore, Hb Osu Christianborg au fost Hb care au interferat cel mai mult in metodele cromatografice si imunoenzimatice. Rata de rezultate eronate a fost de 1/19 (Tiniquant), 4/19 (Diazyme Enzymatic) si respectiv 2/2 (Tosoh G8), in timp ce pentru sistemul Capillarys 2 Flex Piercing, rata de eroare a fost de 0/10 , respectiv 0/2.

Bibliografie

1. Guerin R, et al- Evaluation of the long- term imprecision of the Capillarys 2 Flex Piercing® with serial differences in patient hemoglobin A1c data: A comparison with two common immunoasays. Clin Biochem, 2016; 49(6): 502- 4.
2. Little R, et al.- Effect of 49 different rare Hb variants on Hb A1c measurement in eight methods. J Diabetes Sci Technol, 2015: 9(4): 849-56.
3. Jaisson B, et al. – First evaluation of Capillarys 2 Flex Piercing ® SEBIA as a new analyzer for Hb A1c by capillary electrophoresis. Clin Chem Lab MED, 2011; 50(10):1769-75.